Kuopion keskusta-alueen vesijohdon runkolinjojen kuntotutkimus

Tutkimusalueella käytiin läpi yhteensä 12 mittapistettä, joiden perusteella määriteltiin vesijohdon runkolinjan kuntojärjestys noin 4km verkosto-osuudelta. Tutkittavaan alueeseen kuului mukaan saneerattava verkosto-osuus, jolla on ikää 100 vuotta. Mittausten perusteella 100 vuotias oli suhteellisen hyvässä kunnossa. Tässä tuli mittauksilla todistettua vesihuoltoalalla yleisesti tiedossa oleva asia, että tämän ikäinen putki saattaa hyvinkin olla parempikuntoinen kuin esimerkiksi 60-70 vuotta tuoreempi putki. Ikä ei siis aina ole syy vaihtaa.

Kuopion mittauksissa sattui hassu tilanne, kun mittauspuuhissa ollessani yhtäkkiä paloauto kurvasi paikalle ja yksi palomiehistä tuli tiedustelemaan, mitä mahdan puuhailla. Kerroin hänelle tutkimuksesta. Inhimillisestä tietokatkoksesta johtuen heille saakka ei tutkimuksista ollut mennyt tietoa, ja tulivat paikan päälle tarkistamaan tilanteen. Joku valpas kansalainen oli tehnyt hälytyksen kadulla virranneesta vedestä. Kadun sadevesikaivojen kaadoissa olisi ilmeisesti hiukan toivomisen varaa. No, tilanteesta selvittiin kuitenkin ”kuivin jaloin”.
Tutkimusten avulla saimme 4 km verkoston saneeraustarpeen kohdennettua n. 1,5 km heikompikuntoiseen osuuteen. Kuopion Vedelle tämä merkitsee saneerausten tehokasta kohdentamista ja rahan säästöä.